› Verzendkosten vanaf €6,20 ex. btw
telefoon: +31(0)495 631220
email: info@roost.nl

Kolen en Briketten

Roost Olie levert kolen en briketten in diverse soorten. Ideaal voor een ouderwetse kolen/houtkachel in huis.

Nostalgisch

De 'niche' van de laatste tijd. Een echte ouderwetse kolen/houtkachel in plaats van de energieverslindende open haard. Roost Olie heeft nog steeds de originele Anthraciet, eierkolen, briketten en smeekolen op voorraad. In zakken van 25 kilo afgehaald of in overleg bij u thuis gebracht.

Anthraciet

Anthraciet is een steenkool welke is blootgesteld aan hoge druk en hoge temperaturen. Het heeft een percentage van vluchtige bestanddelen van 10%.

Anthraciet is een evolutie van steenkool, en is dus meer compressie op uitgevoert. Zou je anthraciet verder samenpersen dan zou er grafiet en diamant ontstaan. Door de compressie worden de koolstofatomen in de antraciet opimaler naarmate de druk en temperatuur toenemen.

Toen woonhuizen nog verwarmt werden met steenkool had anthraciet een zeer populaire rol. Dit vanwege goede verbrandingseigeschappen en weinig stofverspreiding.

Antraciet wordt onderverdeeld naar grootte in:

  • Anthraciet 1: antraciet groter dan 5 cm per stuk
  • Anthraciet 2: antraciet van 3 - 5 cm per stuk
  • Anthraciet 3: antraciet van 2 -3 cm per stuk
  • Anthraciet 4: antraciet van 1 - 2 cm per stuk
  • Anthraciet 5: antraciet van 0,8 - 1,6 cm per stuk

Roost Olie verkoopt anthraciet 3 t/m 5.

Eierkolen Extraciet

De extraciet is een eierkool van 30 gram. Deze eierkolen zijn gemaakt van kolengruis in combinatie met bindmiddel. Het kolengruis is afkomstig van Anthraciet.

Briketten

De briketten welke te koop zijn bij Roost Olie zijn geperst in de vorm van een baksteentje. Deze vaste brandstof wordt een bruinkoolbriket ofwel een slof genoemd. Zo'n briket wordt gemaakt van gepertst bruinkool.

Om het vuur in een kachel aan te houden zijn briketten ideaal, omdat zij lang blijven gloeien. Als een briket helemaal gloeit dan is het vrijwel niet te ruiken. Met een ijzeren tang is het breken van het briket heel makkelijk.

Smeekolen

Smeekolen worden gebruikt in het werk van smid. Deze gasrijke kolen zorgen voor hoge temperaturen waardoor het mogelijk is om metalen te kunnen bewerken op een aambeeld. Deze kolen zijn niet geschikt om thuis in de kachel te gebruiken.

Webshop

Wenst u kolen te bestellen? Kijk dan in onze webshop en selecteer het gewenste product en aantal.